Eszter esküvő

Saját történetem az esküvői fotózással egy olyan hosszú és tarka románc, amit nehéz lenne pár mondatban összefoglalni. Timivel egy féléves esküvői fotós iskola tanulójaként ismerkedtem meg, majd egy borús márciusi glamour fotózás alkalmával kezdett körvonalazódni a közös munka gondolata. Mesélhetném az egészet úgy is, mint egy tipikus amerikai sikersztori, hiszen mikor életemben először nézte Timi oldalát (pontosan emlékszem erre a kattintásra), az járt a gondolataimban, hogy ez lenne a cél, egy ilyen csapatba bekerülni… De hogy milyen kalandos úton fogok ide eljutni, még csak nem is sejtettem.

A fotósok meghatározó jellemzői

A fotós személyisége nagyban befolyásolja az esküvőn született képeket. Számomra a szépség és az érzelmek, a szinte láthatatlan részletek adják az esemény lényegét. Szeretek sírni, nevetni, szeretek belesodródni az Ünnepbe. Fontos, sőt lényeges, hogy ne legyek láthatatlan.

A fényképészeti látásmód egyrészt egyedi és felismerhető, másrészt örökké változó… Hiszen hat rá minden élettapasztalat, tudás, érzékenység, befogadó készség, nem, életkor, rutin, újabb és újabb inspirációk. Meglepő, de a rutin, nem a fásultság vonatkozásában került a felsoroltak közé:-). Hihetetlenül fontos az események többé-kevésbé törvényszerű sodrásának ismerete. Számomra a leglényegesebb inspiráció pedig nem más, mint Ti magatok vagytok. Minél többet mond el az egész esküvő Rólatok, a múltatokról, a jelenetekről, a terveitekről, hobbiról, ízlésről, érzelmi mélységeitekről, annál jobban magával ragad engem a fotózás szenvedélye, hogy mindezt visszatükrözhessem, megörökíthessem, elmesélhessem a képekkel.

Az esküvőről esküvőre gyűjtött tapasztalat nem pótolható semmilyen iskolával. Ugyanakkor a hatalmas tapasztalat mellett is örök tanuló marad minden fotós:-). Az esküvői fotográfia annyira összetett, ami egyedülálló. A fotózás minden irányzatát felöleli, ettől olyan izgalmas, színes és minden alkalommal más és más. Nincs két egyforma Nagy Nap:-).

Fontos-e a felszerelés? Nagyon fontos. Ahhoz, hogy a fotózás minden szakterületén keresztülszörfözve valami egyedit alkothassunk, nélkülözhetetlen. Persze az imént felsoroltak nélkül a legprofibb felszerelés is lehet drága ékszer csupán. Meg kell, mondjam, hogy fordítva viszont nem igaz teljesen. Lehet valakinek óriási tapasztalata, egyedi látásmódja, érzékeny személyisége, a fontos pillanatokat nem tudja meghosszabbítani az objektívcsere idejére. Az esetlegesen befuccsoló akár csúcstechnikát nem tudja lecserélni, csak, ha nem egy vázzal dolgozik. A látószögekkel nem tud játszani, ha nincs széles objektívparkja…

Az esküvő napja a fotográfus szemszögéből

Készülődés

Bevallom, a kedvencem:-). Olyan intim részlet, ami nélkül működhet ugyan egy sorozat, de többnyire egyedi és csak a párosunkra jellemző bevezetést ad a Nagy napról készült fotóknak! A képek szempontjából a nagy társaság, a rend és a sok fény az, ami a legelőnyösebb. Akár szállodásban, szalonban, vagy otthon történik a készülődés különleges atmoszférájú.

 

 

Otthon az emlékek, a személyes tárgyak miatt megismételhetetlen, szállodában vagy szalonban a tökéletesre álmodott enteriőr az, ami egyedivé teszi a képeket. Nagyon fontos, hogy mindenki, aki a készülődésben részt vesz, segít, rajta lesz a képeken! Koszorúslányok, vőlegény barátai felöltözve jöjjenek segíteni a Menyasszonynak, vőlegénynek. Fontos megkérni a részvevőket h előbb készülődjenek mint az ifjú pár!

 

Körülbelül egy óra alatt lefotózom a ruhákat, részleteket a vőlegény majd a menyasszony öltöztetését. (Ha távol van egymástól a menyasszony és vőlegény, abban az esetben ez több időt is igénybe vehet.) Mint nő, a menyasszony számára nem zavaró a jelenlétem, sosem készítek olyan képeket, amik többet mutatnak a kelleténél.

 

Menyasszony és Vőlegény találkozása

Az első találkozásnak nem csak a templomi bevonulás adhat különleges, emelkedett hangulatot. Amennyiben a szertartás előtt sort kerítünk rá, fontos, hogy gondosan válasszuk ki a helyet, s ami nagyon nagy előnye, hogy itt van lehetőség ölelésre, csókra, meghatott szavakra, nem sürget az idő, nem tapad ránk 100 szempár, helye van az intim bensőséges pillanatoknak. Azok a párok, akiket nem zavar a központi szerep, sok mulatságos és kedves pillanatot okozhatnak a násznépnek egy-egy spontán vagy akár tervezett gesztussal, a bevonulás során. Akik viszont kevésbé gyakorlott szereplők, esetleg idegesek is emiatt, azoknak javaslom inkább a második verziót!

Hiszem, hogy minden pillanat első és egyedi hiszen megismételhetetlen, ezért ha a páros fotózás a szertartás előttre esik is meg lehet, sőt, kell adni a módját az első találkozónak, s bevonulásnak is.

Szoktam kérni a párokat, hogy mintegy felkészülésképpen az esküvő előtt szedjék csokorba közösen kapcsolatuk kedves, megható vagy vicces pillanatait. Így a köztük kialakuló cinkos, intim világba bármilyen helyzetben találni fognak megnyugtató kapaszkodót, vagy éppen kacagtatót!

 

Egyházi ceremónia

Két lényeges dolgot kell előre egyeztetni a pároknak a szertartás vezetőjével. Az egyik, hogy a templom teljes világítása legyen felkapcsolva.

A másik, hogy a fotós szabadon mozoghasson. Természetesen minden kérést tiszteletben tartunk, de jó előre egyeztetni ki mit vár el a másiktól. Szélsőséges esetben előfordult, hogy a fotós egyetlen ponton állva fotózhatta végig a szertartást.

A szervezés során érdemes eldönteni melyik szertartás legyen a nagy nap része. Szerencsésebb, ha nem két szertartást kell végigülnie a násznépnek. Sokan a polgárit tekintik hétköznapi ügyintézésnek, míg mások számára a templomi nem ad érzelmi pluszt, érdemes választani.

Polgári ceremónia

Őszinte leszek: házasságkötő termek a legritkább esetben dobogtatják meg a fotós szívét. Többnyire rossz a megvilágítás, kicsi a hely, gyors a szertartás, elavult a díszítés, bordó a függöny… Nem említettem minden nehezítő körülményt.

A kihelyezett polgári szertartással már nagyon más a helyzet! Sokkal több lehetőség van egy ízléses helyszín megválasztására, a dekoráció izgalmas témákat adhat a fotós számára is, a szertartások is személyre szabottabbak.

 

Ha mégis a két ceremóniás esküvő mellett döntetek, érdemes az ismétlődő elemeket variálni (bevonulás másképp legyen) vagy kihagyni (gyűrűhúzás csak egyszer legyen).

Gratulációk

Meglepő miért szentelek ennek külön bejegyzést?! Mert az események közül az egyik kedvencem:-). Számtalan remek pillanat zsúfolódik össze egy kis felvonásában ennek a napnak! Hagyjunk rá időt és teret! Ölelgessük meg a szülőket, nagyszülőket, életre szóló barátokat, beszélgessünk, tegyük igazán közös ünneppé ezt a pár pillanatot a vendégekkel. Szerencsés, ha ilyenkor van egy kis frissítő vagy harapnivaló is a közelben kikészítve. Nem magyarázom tovább a hangulatát, mert a képek magukért beszélnek.

 

 Csoportképek

Előfordul, hogy ez is mumus a fotós számára:-). Ha kreatívan szeretnénk csinálni, rengeteg időt vesz igénybe! Itt is lényeges a jó fény, jó helyszín. Ahogy a gratulációk esetében úgy itt se a házasságkötő termet válasszuk! Azt gondolom, hogy ezt is érdemes előre átgondolni, megelégszünk két-három nagyobb csoportképpel, vagy vannak kiemelt személyek, akikkel külön is fényképezkednénk, esetleg nem mindenkivel szeretnénk pózolni egy órán át? Szülőket, testvéreket, koszorúslányokat a kreatív fotózás végére is meghívhatjuk egy-egy kép erejéig, ebben az esetben nem lesz kérdéses a helyszín, s az esküvő menetét sem kell megakasztani 100 csoportkép elkészítésével.

 

 

Vacsora

Fontos technikai részlet! Habár a vendégek az elsődleges szereplői a lakodalomnak, ha a fotós kap hamarabb vacsorát, akkor ott tud lenni minden fontos pillanatban! Előfordult olyan is, hogy a stuff asztal olyan messze volt a pártól, hogy telefonon tartottuk a kapcsolatot. Ugyan evés közben nem fotózunk, mert az a násznép számára is zavaró, és szép képeket sem ad, de az események követése alapvető fontosságú. Érdemes előre egyeztetni ezeket a részleteket a vendéglátó hellyel. Mindig lehet egy meglepetés ajándék, egy csók, egy beszéd, aminek a megörökítése fontos.

Lakodalom

Rengeteg kép készül, de itt a legnagyobb az esély a hibázásra is. Előnytelen grimaszok vagy mozdulatok mind kíméletlenül a selejtezés áldozatai lesznek:-). A tortavágás, első tánc, vagy ha nagy a buli – felejthetetlen pillanatokat adnak. Technikailag is az egyik legnagyobb kihívás ez a rész, nem mindegy, hogy rutinos fotósod van, profi felszereléssel, vagy valaki, aki nagyon szeret fényképezni, de nem ismeri a buktatókat.

 

 

Helyszín 

Hagyományosan a lakodalomról a mulatós jut eszébe szinte mindenkinek. Biztos vagyok benne, hogy ennél sokkal nagyobb a lehetőségek tárháza:-). Fontos, hogy az ifjú pár, és a násznép java része örömét lelje a buliban! Ezt biztosíthatja DJ, zenekar, szalonzene, rock – gyakorlatilag végtelen az ötlet, a lehetőség. Ne ragadjatok le a megszokásoknál, formáljátok a saját ízlésetekre az esküvőt. Ha nem vagytok bulizósak, hangulatos beszélgetős estben gondolkodjatok. Ha pedig van kedvenc bulizenétek, zenekarotok, akkor olyan helyszínt válasszatok, ami kedvező, van hely a táncra, s az asztalok nem egy másik teremben kapnak helyet, távol a táncparkettől, illetve a buli helyszínén ne legyen hőség.

 

 

Zene

Míg a dekoráció vagy a fotós kiválasztásában nagy segítséget jelent a net, addig a zenekarokat jó ha halljátok élőben! Voltam már olyan lagziban is, ahol a vőlegény és zenekara koncertezett:-). A násznép beállítottsága is döntő tényező ebben a kérdésben.

 

Páros fotózás

Számomra a páros fotózásban az a legfontosabb, hogy minél jobban kötődjetek a helyszínhez, történésekhez! Végtelen számú attraktív épület vagy park létezik, de ha olyan helyszínt választunk, ami Nektek fontos, sokkal lazábbak lesztek, s bensőségesebben élhetitek meg a fotózás minden pillanatát, hiszen Rólatok, Kettőtökről szól. Legyen egy közös hobbi, valamelyikőtök gyerekkori kedves helye, vagy a megismerkedésetekhez köthető sztori, színesebbé teszi a történetmesélést:-).

 

Ha több helyszínen fotózunk, érdemes úgy választani, hogy ne menjen el túl sok idő az utazással.

A páros fotózásra szánt időről

Ennél a pontnál gyakran találkozom azzal az elképzeléssel, miszerint a páros fotók elkészítése a műteremben, művirág mellett, kamerába mosolygós képeket jelentené. Szó nincs erről, ahogy az eddigiekből is kiderül, egészen más elképzelések mentén dolgozunk. Éppen ezért az erre szánt idő is minimum két óra, de akár egy külön nap is lehet:-)! Fontos, hogy szép fényekben dolgozzunk, ne déli szikrázó napsütésben. Fontos, hogy legyen esőterv. Habár igaz az is, hogy egy kis esőtől nem kell megijedni:-)!

 

A jegyesfotózásról

Jegyes fotózásnál igyekszünk az esküvői sorozattól eltérő koncepcióban fotózni. Nálam nem része az esküvői fotózás csomagnak, egyedi árazása van, mert azt gondolom, hogy nem szükséges része az esküvői sorozatnak. Az esküvő előtt a párok is nagyon elfoglaltak szoktak lenni a meghívók kézbesítésével, szervezéssel, a szezon miatt a fotósok is sűrű beosztással rendelkeznek. Ezeknek a sorozatoknak szerepe, jelentősége akkor nő meg, ha meghívót, köszönő ajándékot, save the date kártyákat, hűtőmágneseket, esküvői dekorációt, stb készítetek belőle

 

Kollégák akikkel találkozunk az esküvő napján

Az esküvő szolgáltatói oldalról csapatmunka. Habár gyakran a páros ízlése szerint szerveződnek ezek az egy-egy alkalomra összeálló csapatok, sokunk nem ismeretlen egymás számára! Természetesen ha ismerik-kedvelik egymást a szolgáltatók, nagyobb az esély, hogy a háttérben is jobb a hangulat, gördülékenyebb az együtt dolgozás. Számomra az a legfontosabb, hogy a többi szolgáltató is a legjobbra törekedjen, s figyeljünk egymás munkájára. Mindazon szolgáltatók közül, akik a képi világra hatással vannak örömmel ajánlok kollégákat.

Legnagyobb felületen a videóssal keresztezzük egymás útjait. Szögben, helyben ütközhetünk az események rögzítése során. Ám jó kommunikációval, egymás iránti toleranciával könnyen konfliktusmentes lehet ez a munkakapcsolat.

A készülődés fotózása során találkozhatunk a sminkessel és a fodrásszal egy rövid ideig, de munkájuk egész nap meghatározó szerepet kap, szinte minden képen viszontlátjuk. Ha megtaláltad a tökéletest bízd rá magad, de ha bizonytalan vagy, szívesen ajánlok olyat, aki nem fog csalódást okozni!

 

A dekoráció, virág is olyan eleme az esküvőnek, ami megkerülhetetlen. Ha szép, varázslatossá teszi a helyszínt, ha hibás, a legszebb teremből is elüldözi az ünnepi hangulatot.

 

A vőfély/ceremóniamester személye is rendkívül fontos. Egyik legfontosabb szerepe, hogy ne a párost terhelje minden apróság. A másik, hogy nagy létszámú esküvő esetén a násznépet irányítsa. Kisebb létszám esetén egy barát is segíthet, aki szeret és tud irányítani, vagy bevezetőként szólni pár kedves szót.

Esküvőszervező. Egyesek szerint elengedhetetlen, mások szerint felesleges. Az igazság a kettő között húzódik meg, ahogy ez lenni szokott. Ha a menyasszony a szervezés minden pillanatát, terhét, kihívását élvezi, nem javaslom. Ám abban az esetben, ha valaki nem akar szolgáltatókat keresgélni, egyeztetni, akinek nincsenek személyes tapasztalatai az egyes szolgáltatókról, azoknak jól jön a segítség! Velük nem kerülhet a képletbe olyan kolléga, aki nem elhivatott!

Az esküvő kiemelt elemei – stílus, ruha és kiegészítők

Mennyire számít milyen ruhában vagy? Milyen a dekoráció? Milyen a meghívód? Milyen tortát választasz? Számít.

 

Le kell szögeznem, hogy a stílusos esküvő nem feltétlenül kerül több pénzbe! Gyakran, az ötlet, az odafigyelés és egy kicsivel több idő csodákra képes.

 

Amennyiben a ruhát kölcsönzöd, érdemes a szalonnal előre megbeszélni, hogy nem hétfőn, hanem csak kedden viszed vissza. Ha külön napon készítjük a kreatívot gyakran csak a hétfő jöhet szóba, a szalonok pedig nem szoktak extra pénzt számolni ezért a kérésért.

Amiért könyörögni szoktam, hogy ne legyen abroncs. A szalonok szinte minden esetben rábeszélik a menyasszonyokat, de be kell vallanom, ennek oka csak az, hogy abronccsal kevésbé kopik a szoknya alja, s többször bérbe adható. A tervezők szinte minden esetben alsószoknyával álmodták meg modelljeiket, s ez nem véletlen! Míg egy abroncsos szoknya külön életet él a viselőjétől, addig az a szoknya, ami alatt alsószoknyák vannak, együtt libben a lépéseiddel, ha leülsz, melléd omlik (nem félreáll, mint egy harang), ha pedig életed szerelme megölel, akkor sem fog félreállni az egész szoknyád!

 

A saját méretre varrt ruhák pontosan igazodnak Hozzád. A vőlegény esetében is nagyon fontos ez az apró, de nem elhanyagolható részlet! Egy egyedi stílusban tervezett öltöny igazi öröm! Menyasszonynak a hófehéret, vőlegénynek a koromfeketét nem javaslom. Merjetek színt vinni a ruhákba!

A dekorációról már írtam sokat. Nem kell magyaráznom, mennyivel több téma adódik, amikor ez az elem részletgazdag!

 

Fontos dolog még az esküvő világítása! Szükséges, hogy legyen fény a főasztalon, a táncon, és a tortán. Ma ez még gyerekcipőben járó téma itthon, de a jelentőségét nem tudom eléggé hangsúlyozni!

A látszat néha csal

A rokonaitokhoz, barátaitokhoz fűződő viszonyotokat abból tudjuk feltérképezni, ahogy az esküvőn is viszonyultok egymáshoz. Titeket s az eseményeket követünk nyomon. De előfordulhat olyan rokon vagy barát, aki nem, vagy kevéssé vesz részt a forgatagban mégis nagyon fontos számotokra! Ilyenkor mindenképpen jelezzétek felénk, hogy szeretnétek, ha készülne fotó egy-egy ölelésről, pár perces kis beszélgetésről. Képtelenség mindent és mindenkit számszerűen megörökíteni, avagy speciális feltételek kellenek hozzá (pl. több órás csoportos fotózkodás). Egyéb esetekben a mosolygós központi szereplők arányaiban többször akadnak majd lencsevégre:-).

Amiben a sorozatotok leképeződik

A digitális korszak új világot hozott. Sokat azt gondolják, hogy már mindenki számára elérhetőek a profi fotózás eszközei, s az ehhez szükséges tudás. Hiszen amit régen tanulni kellett, azt most pár beállítással megcsinálja helyettünk a technika. Azt hiszem lassan, de biztosan beigazolódik ennek a nézetnek a helytelensége. A fotókat elkészíteni, nem csak technikai kérdés. Sőt! Ami a digitális technika legnagyobb előnye, az a legnagyobb hátránya is. Nevezetesen az, hogy végtelen darabszámú képet készíthetünk. Sokan kérdezik, miért nem adok át minden képet, amit az esküvőn készítettem. Mert a válogatás, az utómunka ugyanolyan meghatározó jellemzője egy profi fotósnak, mint a képalkotás maga. Megdöbbentő lenne látni egy azonos sorozat válogatás nélküli, illetve két különböző fotós által válogatott galériáját. Amikor nem barátot bízol meg az esküvőd fotózásával, akkor nem csak technikai felszerelésben döntesz a magasabb szint mellett, hanem az utómunka, és a válogatás terén is a nagyobb tapasztalat mellett teszed le a voksodat! Persze a tehetséges amatőröket sem becsülöm alá, egykor én is csak barátként fotózhattam esküvőt, s a mai napig hálás vagyok érte. De ma már tudom azt is, mit kockáztattam azzal h nem volt tartalék vázam, hogy nem ismertem az események várható menetét, és hogy fogalmam sem volt arról, hogyan kell az utómunkát elvégezni.

Képek

A képek jpg formátumban kerülnek átadásra. Azért nem adunk át nyers képeket, mert azok raw formátumban készülnek, 15-25 megabyte méretűek, csak speciális programmal olvashatók. Ráadásul a nyers, minőségben messze van a késztől. A raw szerkesztésénél sokkal több lehetőség áll rendelkezésünkre, ezért indokolt a használata.

Webgaléria, pendrive, papírkép

Amikor készen vannak a képeitek webgalériába töltöm fel az összes válogatott javított képeteket. Innen tudtok papírképeket rendelni. Teljes felbontásban pendrive-on adom át, amit minél több helyre le kell menteni.

Slideshow

A csomagban van egy, a már kész képekből készült slideshow. Ehhez Ti adjátok meg a zenét és a zene hosszától függően kell adjátok meg a képek számát. Egy 3-4 perces zene 80-100 képpel működik jól.

Nem kevés esetben a videót is képes helyettesíteni ez a hangulatos kis összeállítás:-).

Albumok, fotókönyv, vászonkép

A lehetőségek száma határtalan. Amit mi kínálunk magas minőségű albumok, egyedi tervezéssel. A tervet minden esetben egyeztetjük a párossal, a képek kiválasztásához is igénybe vesszük a segítségeteket. Ezeket az albumok itthon fine art albumoknak nevezzük, külföldön coffee table books elnevezésen ismertek.

Bemutatótermünkben rengeteg album mintát találhattok. Az albumok bármikor rendelhetők, karácsony előtt remek ajándék a szülőknek, de akár évekkel később is visszatérhettek, várunk szeretettel.

Szintén a bemutatótermünk falán láthattok vászonképeket. Ezek rendelésében is szívesen közreműködünk. Finom textúrájuk, letisztultságuk teszik őket egyedivé.

Zárszó

Rengeteg dologról meséltem, de biztosan maradtak kérdéseitek! Keressetek nyugodtan emailben, telefonon, örömmel válaszolok!