Kedves ifjú pár, esküvőre készülők!

Az elmúlt években az esküvők egyre komplexebbek, változatosabbak lettek, így az esküvőfotózás is vele együtt változik. Ám vannak vonalak, események, amelyek sok esküvő fotózásában jelen vannak, fontosak, ezeket igyekeztem összeszedni ebben a tájékoztatóban.
2016 új weboldalt jelentett, bővülő csapatot. Az árlistáknál megtaláljátok mostantól Pekár Laci árlistáját is. Lacival sok éve ismerjük egymást, én voltam az a szerencsés, aki az esküvőjüket Deirdre-vel fotózhatta évekkel ezelőtt Torontóban. A csodás élmény mellett minden idők egyik legjobb sorozatát adták nekem. Laci már akkor esküvőket fotózott, mára két édes kisfiú édesapja is. 2017-től nyaranta több hetet tölt Magyarországon és fotózik majd, nagy szeretettel ajánlom őt is.
Mivel már nem írom a blogom, ezért itt az elején annyit elmesélnék, hogy már több mint 10 éve fotózok esküvőket, 2015-ben léptem át a 300-at. Az esküvők fotózása mellett oktatok, előadásokat tartok, szakmai talákozókat szervezek és sok jótékonysági projektbe folyok bele. Igyekszem jó kapcsolatot tartani a kollégákkal, sok ügyes szolgáltató van a szakmánkban. Szívesen ajánlok esküvőtökre is minden kötöttség nélkül olyanokat, akik lelkiismeretesen, szívvel lélekkel és magas színvonalon dolgoznak.

Az esküvőfotósokról általában

Sokan vagyunk, sokfélék. Mindannyian határozott véleménnyel rendelkezünk arról, mi is az, ami hat az esküvői képeinkre-képeitekre. Íme pár számomra fontos jellemző, melyek úgy gondolom átszövik az esküvői fotók készítését, meghatározzák azok stílusát, jellemzik őket.

Személyiségjegyek

Az esküvői fotográfusok többnyire extrovertált karakterek, bár ragyogó fotográfosuk vannak zárkózottabb karakterrel is. Sokszor elmondom, ha láthatatlan fotográfust keresnek, nem én vagyok a megfelelő ember. Intenzíven élem meg az esküvőket, közel megyek a szó szoros és átvitt értelmében. A fotográfus személyiségében fontos az érzékenység, a kor, a végzettség, a tolerancia, a nem. Mindegyik tényező erősen hat arra, hogyan dolgozunk. Ám azt hiszem ez minden szakmában így van, ezért ezt nem is magyarázom túl.

fényképészeti látásmód

Az esküvői fotográfus weblapok száma néha már végtelennek tűnik. Van köztük nagy különbség? Igen és nem. Egyrészt nagy végletek vannak, másrészt néha apró különbségek. Előfordul, hogy mondják a menyasszonyok, hogy volt egy (egyetlenegy) kép, amibe beleszerettek, ami tovább vitte őket egy-egy oldalon. Ami alapján leültek a fotóssal, majd kiválaszották őket az esküvőjük megörökítésére. Máskor apró részletek, néhol sorozatok fordította a fotográfus felé a figyelmüket.

Mi fotósok szeretjük elhinni, hogy igen, van meghatározott stílusunk, mely ahogyan mi is feljődik, változik. Ott azokon a szombatokon (vagy bármely más esküvői napon) mi kell ott álljunk, mert mi látjuk meg azt a pillanatot, fedezzük fel azt a szöget, kapjuk el azt a mosolyt. Hogy a mi ötleteink, kitartásunk, szemünk azzal az esküvővel teljesedik ki.

Én az érzéseimen keresztül látok. A rutinom pedig biztosítja azt, hogy az érzésekben tudatosan válasszam ki a fotográfiailag fontos elemeket.

fotográfiai jártasság

Ahogyan az előző pontban írtam, a rutin. Rengeteget jelent. Az esküvői fotózásban szinte minden benne van. A készülődés, a nő öltözésében megjelenik egy kicsit a glamour fotózás. A dekoráció, ruha részletei, esküvői kellékek gyűrű a tárgyfotózás területére köszön be. A bevonulás, a tánc a sportfotózáshoz áll legközelebb. Majd az esküvői történések nagy része riportfotózás. A páros fotózása pedig akár aznap, akár külön napon, a divatfotózásból emel át elemeket. A gyerekek az esküvő rendbontó elemei a családfotózás kedvenc fajtája számomra. Minden részét szeretem, esküvőnként változik, hogy melyik részt éppen jobban. Ide-oda járkálok a területek között, élvezve a változatosságát.

felszerelés

A fenti felsorolás egyértelművé teszi, a felszerelés fontosságát. Mondhatjuk, hogy egy tehetséges ember kezében mindegy mi is van, akkor is jó képei lesznek. Én nem hiszek ebben. Úgy gondolom, ahhoz, hogy az esküvő minden területén maximumot nyújtsunk a felszerelésben nincs megalkuvás. Ez több vázat, sok optikát, több vakut, egyéb fényformálókat, magas számítástechnikai hátteret jelent. Nőként csak annyit mondhatok, ha cipőmániás lennék, az sokkal kevesebbe kerülne, még ha súlyos is lenne az esetem. 🙂 Azt szoktam mondani, hogy lehet, hogy egy géppel is végig lehet fotózni egy esküvőt szépen. Ám soha nem tudjuk meg, mely képek nem készültek el amiatt, hogy a fotográfusnak nem volt ideje optikát cserélni. Arról pedig már nem is beszélek, hogy milyen kockázatos tartalék gépek nélkül ma már esküvőt vállalni. Ezt szerencsére már kevesen vállalják.


Az esküvő napja a fotográfus szemszögéből

Készülődés

A készülődés olyan, mint egy bevezető. Néha működik egy történet anélkül is, azonban többnyire nagyon hangulatos, egyedi bevezetést ad a teljes sorozathoz. Akár szállodában, akár otthon fotózzuk, a párosunkra lesz jellemző, hiszen ők álmodták meg így. Az otthon előnyei a páros múltjának egyedi emlékei. A szálloda előnye a letisztultabb képek.

Ami jót tesz a készülődésnek a fények, a társaság, a rend. Azt szoktam mondani, hogy ami elöl van, az rajta lesz a képeken. Érdemes a száradó ruhákat elpakolni. 🙂 Akik segítenek öltözni szintén rajta lesznek a képeken. Külföldön természetes, hogy a koszorúslányok, vőlegény barátai már felöltözve vannak jelen az ifjú pár öltözésénél. Itthon kérni szoktam a párokat, kérjék meg a résztvevőket, előttük készüljenek el. Mert az biztos, hogy ők is látszanak majd.

Általában egy órát jelent ez a fotózás, ebben benne vannak a részletek, ruhák lefényképezése, a vőlegény, majd a menyasszony öltözése. Amikor fizikailag távol vannak akkor természetesen ez az idő növekedhet. Női fotográfusként nem szokott gondot okozni, hogy végig ott vagyok az öltözésnél. Nem fotózok le olyat, ami netre ne kerülhetne fel. Nem azért mert nem szeretem a női akt fotózását, hanem azért, mert úgy gondolom, hogy ez nem az esküvő eleme. Ezt a témát a glamour fotózásban kettesben sokkal hosszabban érdemes kibontani.

 

Vőlegény és menyasszony találkozása

Sok menyasszony álma, hogy akkor lássa meg először a vőlegény, amikor végigsétál a templomban. Amivel nem számol a párosunk, az a bevonulás feszültsége, az utána következő tétova pillanatok. Hiszen jó lenne átölelni a másikat, megcsókolni, hozzászólni, megállni pár percre. A magyar szokásrendben nincs benne az első találkozás a templomban. Természetesen van olyan, hogy a menyasszony akinek ez régi álma, akkor a templom előtt vigyázunk, hogy nehogy a vőlegény előbb meglássa őt.

Az intim találkozó bájos, kedves, szerelmes percei. Mindenütt lehet találni egy szép részt, ahol végigvonulhat a menyasszony, pótolva templom szőnyegét. A párosunknak ilyenkor annyi ideje van, amennyire szükségük van. Megérinthetik, megcsókolhatják egymást, beszélgethetnek, addig maradnak benne ezekben a percekben, amíg szeretnének. A fotózás is meghatározhatja, hogy melyik verzió is lesz a páros sajátja. Ha aznap fotózzuk a páros sorozatot, akkor azt többnyire a szertartás előtt tesszük, hogy a násznéptől ne vegyük el a párost. Ha külön napon, akkor a páros döntése tisztán, hol és hogyan szeretnének először találkozni.

 

Egyházi ceremónia

Itt két dolgot emelnék ki, a mozgás szabadsága, illetve a fények. Érdemes a templommal egyeztetni, hogy a teljes világítást kapcsolják fel, illetve a pároknak a megbeszélések során, hogy van-e a szertartás vezetője részéről valami speciális kérés a fotós felé. Szélsőséges esetekben előfordult már, hogy a lelkész megtiltott a fotósnak bármilyen mozgást, egy helyet kiválasztva, ott végig állva kellett végigfotózni a szertartást.

 

Polgári szertartás

A házasságkötő termek nem a fotósok kedvenc helyei. Általában szűk a mozgástér, rosszak a fények. A szertartások sokszor sablonosak, mostanában egyre többször rendkívül rövidek. Sok páros választja, hogy egy másik napon bemegy a hivatalba és aláírja a papírokat.

A kihelyezett polgári szertatás másik csoportba esik. Itt az anyakönyvezető nem kapkod úgy, helyszínben, mozgástérben, dekorációban nagyon szép elemeket találhatunk.

Amit én szoktam javasolni, ne rakjunk két szertartást egy napra. A bevonulás, a gyűrűhúzás, az első csók ismétlése senkinek nem nagy élmény, ha utazni kell köztük és egyik sem azonos a lagzi helyszínével kimondottan fárasztó lehet a násznépnek. Ha mégis úgy alakul egy esküvő programja, hogy mindkettő van, akkor érdemes úgy alakítani, hogy az ismétlődő elemeken módosítsunk (bevonulás másként legyen) vagy hagyjuk ki (gyűrűhúzás). A csókot nyugodtan lehet ismételni, arra az esküvőn sosem un rá senki.

Az éjszakai szertartások rengeteget változtak az elmúlt években. Volt idő, amikor gyertyafénynél tartották. Ma már gyönyörűen világított szertartásaink vannak.

 

Csoportképek

Nem ez az esküvői fotósok kedvenc része. Ha kreatívan szeretnénk csinálni, rengeteg időt vesz el, rávenni csoportokat a mozgásra, rendezni őket, helyszíneket váltani. Én többnyire gyorsan pörgetve fényképezem ezt a részt. Úgy gondolom, hogy fontosak ezek a képek. Nem a jelenkorban, biztosan ki merem állítani, nem ezek lesznek az első évben a kedvenc képeitek. Az idővel nő az értékük, ahogy változnak a résztvevők.A csoportképek biztosítják azt, hogy mindenkinek legyen egy jó képe a párossal, senki ne maradjon ki. Van olyan esküvő, ahol egyet sem csinálunk, van ahol fél órát is eltöltünk vele. Ez a programelem ismét a ti vágyaitokhoz igazodik. Amennyiben nagyon fontos, érdemes listát készítenetek és a ceremóniamesternek átadni.

A koszorúslányokkal, vőlegény barátaival készült csoportképekre szoktunk még plusz időt szánni. Őket könnyebb rávenni lendületesebb dolgokra, szívesen beszállnak pár nem hagyományos beállásra.

 

Vacsora

Óradíjas fotósnál felmerül a kérdés, vacsora alatt mit csinál? Én a sameday slideshow-t. Illetve mindig lehet egy köszöntő, egy mókás gyerek, valami ajándék előkerül. Minél nagyobb a násznép, annál valószínűbb, hogy vacsora közben is történnek apró dolgok, melyek jó témaként szolgálnak. De a fényképeknek nem ez fogja a tömegét adni. Evés közben nem fotózunk senkit, azon kívül, hogy zavaró, jó képek nem fognak születni belőle.

 

Lagzi

Ez megint egy olyan rész, ahol rengeteg képet készítünk. Itt a legnagyobb az esély ugyanis a hibázásra. A táncban kiforduló testek, előnytelen arcok mind a kukában végzik. Születnek mellettük remek energiájú, dinamikus képek, szép tortás felvételek, meghitt, vagy látványos első táncos pillanatok. Ez az a rész, ahol a lelkes amatőrök, vendégfotósok rendre elfogynak. Elfáradnak, már inkább a mulatság köti le őket. Azt szoktam mondani a pároknak, ha huszan is állnak mellettem csokordobásnál, a menyecskénél már csak én leszek ott.

 

Helyszín

Vannak jó és rossz adottságú esküvőhelyszínek. Ugyanúgy, mint ahogyan vannak bulis és beszélgetős társaságok. Amikor tervezitek az esküvőtöket gondoljátok át, mi is az, ami számotokra fontos és ehhez megfelelően keressétek a helyszínt. A nagy belmagasság nem fog jót tenni a táncnak, ahogyan a hőség sem. Ha buli szempontjából nehezebb egy helyszín, akkor egy jó ceremóniamester sokat segíthet a vendégek felállításában, táncba hívásában. 

 

Zene

Míg a mi esetünkben a neten elég jól tudsz tájékozódni, a zenekarnál, dj-nél érdemes elmenni megnézni őket élőben. Nincs olyan, hogy melyik a jobb, zenekar és dj ugyanolyan hangulatot tud varázsolni, ha profi, figyeli a násznépet. Az élőzenének van egy hangulata, a dj előnye, hogy nem szokott a buliban megállni pihenni. Itt is válasszatok úgy, ahogyan jónak érzitek.

 

Páros fotózás

Már korábban írtam róla, teljes mértékben ti határozzátok meg, hogy a páros fotóitok hogyan, mikor készülnek. Nincsenek elvárások, nincsenek szabályok.

Ma már nagyon jól meg tudják fogalmazni a párok mit nem akarnak. Legalábbis azok a párok, akikkel én találkozom. Nem akarnak térdeplős, fa mellé, mögé álló, kiterített uszállyal guggolós képeket.  Tehát nem akarják azt, amit nagyjából 2007-ig láthattak az esküvőkön. 

 

A páros fotók helyszínéről

Szeretem ha egy helyszín köthető egy pároshoz, hobbi, találkozás, érdeklődés, múlt kapcsán (rengeteget írok erről a blogomban, hogy miért is fotóztuk ott, mit is jelentett a párnak, milyen kötődésük volt).

Szerencsés, ha a helyszín változatos, ha nem akkor érdemes dekorációval, kellékekkel variálni (egy sima mező is tud szép fényekben kellékektől rendkívül izgalmas lenni)

Ha több helyszínen fotózunk érdemes úgy válogatni, hogy ne menjen el túl sok idő az utazással (kizökkent a fotózás ritmusából és fárasztó is).

Szeretek új helyre menni (tudom, hogy nem végtelen a lehetőségek tárháza, de azért eddig minden évben bővül az egyedi, a saját, a számomra új helyszínek listáj

A páros fotók időpontjáról

Hát itt is, mint a helyszínnél lehet ez bármi. Utaztam már helyszín miatt másik országba, fotóztam már páros sorozatot 6 évvel az esküvő után. Mindennek és mindenkor van értelme, ha a párosom úgy érzi, számukra így tökéletes. Kezdtünk már hajnal 4-kor, fejeztük már be éjjel. Amit viszont kerülök az a szabad tér nyáron csúcsfényekbe. Ami azt jelenti, hogy a tűző napra 6 előtt nem érdemes kimenni. Igen, lehet fotózni akkor is, de akkor valami nagyon dinamikus, sok kellékes fotózásra van szükség. Néha az esküvő menetrendje teszi lehetetlenné, hogy aznap fotózzuk a páros képeket, néha a helyszínválasztás, néha a páros nem szeretne azon a napon fényképezkedni. És természetes van az a verzió, amikor a párosom csak aznapra álmodja és akkor találunk rá időt és helyszínt, hogy tökéletes legyen. Ennek előnye a smink és haj egyszeri készítése, a külön nap előnye a szabadabb helyszínválasztás és szeretem, hogy a ruhára már nem kell úgy vigyázni.

A páros fotózásra szánt időről

Ha valamit mondanom kell, akkor azt mondom, két órát szánjunk rá. Ennyi idő alatt már lehet egy változatos, több helyszínes sorozatot csinálni nem feszített, jó tempóban. Van olyan páros, aki 10 percet ad és van olyan, akivel két napon át külföldön fotózzuk.

A jegyesfotózásról

A jegyesfotózásnak tulajdonképpen épp csak az eljegyzéshez nincs köze. Ám évek óta nem született rá jobb kifejezés. Hívják őket előfotózásnak, e-session-nek. Nálam a jegyes fotózás egyedi besorolásba esik árban. Ám egyben mindig egyeznek, igyekszünk valami teljesen mást fotózni, mint amilyen majd az esküvői anyag lesz. Ezek a képek szolgálhatnak meghívó, köszönő ajándék, save the date kártyák, hűtőmágnesek alapjául.


 

Kollégák akikkel találkozunk az esküvő napján

Sokszor utalok arra, hogy az esküvők a szolgáltatói oldalon egy csapatmunka. Sokféle módon szerveződnek ezek a csapatok. Teljesen ismeretlenül összekerülve egy esküvőn, egy-egy szolgáltatót ismerve, vagy akár minden résztvevőt ismerve. Természetesen ha ismerik-kedvelik egymást a szolgáltatók, nagyobb az esély, hogy a háttérben is jobb hangulat, gördülékenyebb az együtt dolgozás. Én azt szoktam mondani, hogy azokat a szolgáltatókat kedvelem, akiknek az alap hozzáállásuk azonos az enyémmel, a legjobbra törekednek. Ha ez megvan, akkor jól fogunk tudni együtt működni. Sokukkal nem találkozom inkább csak szakmai rendezvényeken. Ritkán látom a ruhatervezőket, tortakészítőt, a virágkötőkkel is elvétve futok össze. Az aranyműveseket, meghívósokat pedig tényleg maximum kiállításon látom. Akik munkája azonban a képi világra hatással vannak, azok közül tudok ajánlani egyedit, még ha az utcán el is mennénk egymás mellett.

Legnagyobb felületen a videóssal érintkezünk. Mivel mindketten az esémények rögzítésével foglalkozunk sokszor előfordul, hogy szögekben, helyben ütközünk. Ám ezt jó kommunikációval, másik iránti toleranciával könnyen lehet konfliktusmentesen megélni. Ha pedig kedveljük egymást, nagy élmény is lehet az együtt dolgozás, egymást inspirálva tölthetjük a napot.

A sminkessel és fodrásszal néha nem is találkozunk, vagy a készülődésnél még ott vannak, mikor mi érkezünk. Ám munkájukat egész nap látjuk, fotózzuk. Ha megtaláltad a tökéletest bízd rá magad, mert ők tudják, mi mutat jól egy képen, mi állhat jól egy ruhához. Kedves menyasszony, ez nem ismeretlen terep számodra, nem magyarázom túl. Ha kell szívesen ajánlok tehetséges kollégákat, akik munkáit már jól ismerem.

A vőfély/ceremóniamester személye szintén rendkívül fontos. Ma már nagyon ritka, ha egy esküvőn nincs olyan, aki vezényli, keretbe foglalja azt. Régen voltak olyan régiók, ahol ez nem volt jellemző, de ma már ezt nem mondhatjuk el. Nekünk nagyban könnyíti a munkánkat, ha nem minden aprósággal a párost terhelik, ha van egy első táncnak, tortának, csokordobásnak felvezetése. Az, hogy ceremóniamester, vagy vőfély, azt úgy gondolom, hogy a páros és a násznép stílusa határozza meg. Nekünk fotográfia szemponjából az a fontos, hogy legyen valaki, még baráttal is kiegyezünk (ha lelkesen dolgozik velünk hajnalig), csak ne nekem kelljen beszámolni a csokoreldobást.

A végére hagytam, az egyik legmeghatározóbbat, az esküvőszervezőt. Azért mert bár egyre gyakoribb, mégis még kisebb hányadában vannak jelen az esküvőkön. Vannak menyasszonyok, akik a szervezés minden pillanatát, terhét élvezik. Számukra nem ajánlom. Ám akinek ez nem csak örömforrás, nekik javaslom, kérjenek segítséget. Rengeteg helyszínt, ceremónimestert, zenekart, cateringest, virágkötőt és sorolhatnám tudnak ajánlani. Ami a legfontosabb, személyes tapasztalatok alapján. Velük nem kerül a képletbe olyan szolgáltató, aki ne lenne elhivatott. A szolgáltatók kiválasztásán túl az aznap levezénylése a háttérben, a szolgáltatók koordinálása, a forgatókönyv összeállítása, annak lehetőség szerinti betartása.

 
 

Prioritások – mitől lesz egy esküvő ‘jól sikerült’?

Manapság egyre több páros mondja ki, mást álmodnak, mint a szüleik, barátaik. Ebben mi a fontos? Az, hogy meg tudják fogalmazni, mi az ami számukra lényeges. Akár hagyománykövetők, akár valami egyedit álmodnak csak az számít, hogy olyan legyen, amit megálmodtak maguknak. Amennyiben hagyományos keretek között mozogtok van néhány alapszabály, ami nálatok is működik.

  1. Készítsetek programot az esküvőre, építsetek bele időt az esetleges csúszásokra. Ne zsúfoljátok tele, hagyjatok időt arra, hogy megéljétek az eseményeket.
  2. A vendégek sokkal türelmesebbek, ha nem szomjasak és nem éhesek. Nem érdemes túl hosszú sétákat sem a programba iktatni, a magassarkúban kevesen szeretnek kilométereket gyalogolni.
  3. A násznéphez igazodjon az zeneválasztás. Nagy kérdés a mulatós. Sok fiatal páros nem szereti. Ahol viszont menyasszonytánc van iktatva  programba, sokakat összezavar ott a latin egyveleg. Én úgy gondolom, ne szabjuk meg, bízzunk a zenekarban, dj-ben, hogy ahol szükséges, ott fogja játszani.
  4. Fogadd el, hogy lesznek dolgok, melyek nem a terveitek szerint fognak történni. Azt szoktam mondani, hogy az esküvői menetrend igazából arra való, hogy legyen mitől eltérni. Igen én írtam, hogy csináljatok. De nem azért, hogy mereven ragaszkodjatok hozzá, hanem azért, hogy nagyjából elegendő idő maradjon mindenre. Az esküvő pont attól szép, hogy vannak benne egyedi, kiszámíthatatlan történések.

Én szívem szerint 5. pontnak írnám, hogy jól válassz fotóst. Hiszen minden amit aznap érzel, ami aznap történik, eltűnik idővel. Hiába érzed, örökre bevésődik, nem így van. Ám ezt nem kell túlmagyaráznom, ha idáig eljutottál az olvasásban. Valószínűleg számodra is fontos az esküvőd megörökítése. Egy esküvőt nem mi fotográfusok teszünk sikeressé. Bár a sameday slideshow aznap nagyon sokat ad, mégis mi csak utólag számítunk. Valamikor írtam erről egy cikket. Adatot veszítettem. A nyaralásunk egy teljes hetét. A gyerekeimet az Akropoliszon, a katamaránon átcsapó víztől sikítozó snitteket. Egy hét eltűnt a semmibe. Ha valaki előtte megkérdezi, mennyit lennék hajlandó áldozni a nyaralásom profi megörökítéséért valószínűleg semmit. Utólag viszont nagyon sokat kifizetnék azért, hogy azokat a képeket, videókat visszakapjam.Az esküvő ebből a szempontból szerencsésebb, hiszen szokás az esküvők fényképezése. Az, pedig, hogy ki mennyit áldoz rá, már egyéni hozzáállás kérdése. Nyugaton ez gyakran eléri az esküvői költségvetések 15%-át is. Itthon ez még alacsonyabb arány, de sok párosom hoz komoly áldozatot azért, hogy azt a napot (majd utána minimum egy hetet a számítógép előtt) velük töltsem.

 

 
 

Az esküvő egyéb kiemelt elemei – stílus, ruha és kiegészítők

Mennyire számít, hogy milyen ruhában vagy? Milyen a meghívód? Milyen a dekoráció? Számít. Az arányokat, súlypontokat ti határozzátok meg. Ha egyedi ruhát szeretnél valószínűleg találkoztál már a Daalrana névvel. Workshopokra, inspirációkra kapunk tőle ruhákat, van szerencsém backstage-t fotózni a bemutatóin. Egyedi, különleges, csodaszép anyagokkal. A stílusos esküvő gyakran nem kerül az átlagosnál több pénzbe, csak egy koncepció, egy ötlet, odafigyelés és minden bizonnyal kicsit több idő. Egy jó szervező is sokat segíthet, hogy egy esküvőt hogyan varázsolhatsz egyedivé. Fotós szemmel a ruhával kapcsolatban van pár aranyszabály. Ha kölcsönzöd és külön napos kreatívot tervezünk többnyire a hétfő marad csak számunkra. Érdemes bérlés előtt jelezni a szalonnak, hogy csak kedden viszitek vissza ruhát. Annak a menyasszonynak akit a kaució, az egyediség hiánya aggaszt bátran javaslom, hogy készítessen egyedi ruhát. Nem konfekció méretű vőlegényeknek pedig úgy gondolom szintén jár az egyedi öltöny. A saját méretre varrt ruhák pontosan igazodnak hozzád. Stílusában és méretében is. Egyediek, tervezésük igazi öröm.

Amikor egy dekoráció fajsúlyos nekem több a témám. Több látványos részlet lesz, melyek nekem szép képeket adnak. Minél változatosabb, minél több egyedi elem van, annál több egyedi képetek lesz. Egy jó díszítő sokszor a páros fotózás kellékeibe is besegít, együtt ötletelünk, készülünk, vagy akár komplett esküvőt építünk. Csodaszép esküvőket mellékelhetnék be, de a mostani kedvencem egy téli inpsirációs hangulat, a Whimsical Wonderland.

Megemlíteném még az esküvő világítását. Az elmúlt években sokat fejlődtünk ezen a téren. Ahogy már írtam álomszép hangulatú éjszakai szertartások születtek, illetve átgondolt dekorvilágításokat, esküvőket fotózhattam az elmúlt években. Sok alkalommal azonban van olyan, hogy a zenekar hoz valami színes fényt. A szépen világított esküvő azt jelenti, hogy a főasztalon van fény, csakúgy mint az első táncon, vagy a tortán. Igen, megoldjuk mi is, ha nincs más, de amikor ennek külön van szakembere, az sokkal szebb eredményt ad.

 
 

Amiben leképződődnek a sorozatok

Képek

A képek jpg formátumban kerülnek átadásra. Sokszor kérdezik, miért nem adunk át nyers képeket? A nyers képek raw formátumban készülnek, 20-30 megabyte méretűek, csak speciális programokkal olvashatók. Ráadásul mivel nyers, azt jelenti, hogy minőségében messze van a késztől. Igen fotózhatnánk jpg-ben is, ám akkor az utómunkánál rengeteg lehetőséget veszítünk. A szerződésekben megadott darabszámoknál a szűrőzött képeket ne vegyük figyelembe. Vannak fotográfusok, akik teljes anyagokat raknak át fekete-fehérbe, vagy szépiába. Ahhoz érdemes ragaszkodni, hogy az eredeti színes képeket megkapjuk, ne csak a szűrőzött változatot. Az utómunkastílusok gyorsan változnak, ami idén nagyon tetszik, 3 év múlva talán szebb lenne egyszerűbb, időtlenebb színhelyes változatban.

Webgaléria

Amikor elkészülnek a képeitek, ide töltöm fel az összes leválogatott, javított képet. A kukába kerülőket soha nem tartom meg. A webgaléria letölthető. Mindenképpen javaslom, hogy több helyre mentsétek le a képeket. Én is őrzöm őket, de felelősséget csak átadásig vállalok értük.

30 webgaléria

Papírkép

A klasszikus. Nálam a csomagokhoz még még mindig jár, a következő két méretben választható: 10×15, 13×19. Amire fontos figyelned, a webgalériából letöltött képeket ne használd nyomtatásra! Az otthoni nyomtatás lehet, hogy szép minőséget ad, ám nem kerül rá a professzionális laborok uv. védelme, így nem ajánlom. Ráadásul drága is. Mindig megadom az általam használt labor elérhetőségét is.

Slideshow

Többféle slideshow-t készítünk. Már többször utaltam a sameday slideshowra. Ami azt jelenti, hogy a vacsoráig készített képekből állítunk össze egy 10 perces slideshowt, melyet a tortavágás előtt, vagy után vetítünk le. Ez számomra az esküvő egyik legintenzívebb része. Látni egy párost, ahogyan a képeiket nézik, ajándék számunkra. Egy olyan, amelyet csak ekkor kaphatunk meg. Mert egyébként nem vagyunk jelen, mikor először meglátjátok a galériátokat, nem látom az örömet, vagy meghatottságot. Ezt kapom az aznapi slideshowtól. Mostanra elmondhatom, valószínűleg függő is vagyok tőle. Utána ezt feltöltöm, bármikor meg tudjátok nézni.

A csomagokban van egy a már kész képekből készített slideshow is. Ehhez ti adjátok a zenét és zene hossztól függően 80-100 képet kell válasszatok.

A slideshow-t ma már azt hiszem nem nagyon kell túlmagyaráznom a blogomon szerintem sok száz példát találhattok erre.

 

Fusion

A mai modern esküvői videók a képekkel azonos platformon készülnek. Ami azt jelenti, hogy a fényképezőgépeinkkel lehet videót készíteni. Nem csak lehet, hanem gyönyörű, HD minőséget lehet vele rögzíteni. Mivel azonos a géppark, így adódott, hogy a képi világ is összecsúszott. Ami azt jelenti, hogy a képek és a videó gyönyörűen összesimul. Sok kedvenc fusion filmem van, itt az egyik közülük. Kevesen csinálnak ilyen filmeket. Ritka, ha a videós szeret annyira a fotóssal együtt dolgozni, hogy belerakja a képeit. Én pedig vagy fotózom, vagy videózok, a kettő között járkálni nagyon nehéz egy eseményen belül.

album, fotókönyv

Az albumok régen a beragasztós albumokat jelentették. Ma már számtalan verziójuk van. Rengeteg elérhető a neten, saját, egyszerű tervező programmal. Amit mi kínálunk azok magas minőségű albumok, egyedi tervvel. A tervet mindig egyeztetjük a párossal, a képválogatáshoz a segítségüket kérjük. Ezeket az albumokat itthon fine art albumnak nevezzük, külföldön a coffee table books elnevezés az általános.

A találkozón többféle album mintát mutatok majd. Az albumok bármikor rendelhetőek, karácsony előtt remek szülő ajándék, de akár évekkel később is visszatérhettek, szeretettel várunk.

 

Egy apróság, amely az marad, ha jól kommunikálunk

A párosról/násznépről készült képek aránya. Alapvetően a párost követjük végig az esküvőn. Természetesen a násznép is szereplői a képeknek, ám a hangsúly a pároson van. Az a régen látott nagynéni, aki gratulációnál egy pillanatot nem időzött, fejét lehajtva fordul ki a képből, majd egy sötétebb sarokból szemléli az esküvőt nagy valószínűséggel nem lesz rajta a képeken. Az a barát, aki minden mozzanatban aktívan vesz részt, az az örömszülő, aki érzelmeit nem akarja, tudja elrejteni, az a testvér, aki sokadszor a kezetek szorongatja minden bizonnyal többet lesz rajta a képeken. A fotográfus nem azok az arányok mentén mozog, ahogyan ti kapcsolódtok a vendégekhez. A mi szemünket, kameránkat az érzelmek, pillanatok, hangulatok húzzák, a tiéteket rokoni szálakon, közös múlton, barátságokon át rajzolódik. Tökéletes egyezést nehezen lehet elérni, de hogyan lehet elérni, hogy mindenki meg legyen örökítve? A klasszikus csoportképekkel, melyekről már írtam korábban. Illetve aki fontos, ahhoz oda kell menni, átölelni és megkérni bennünket, hogy ezt örökítsük meg.

Amennyiben szélsőséges igényetek lenne (volt már páros, aki utólak mesélte, hogy olyan albumot szeretnének, melyben csak ketten vannak, illetve volt már menyasszony, aki utólag mondta, hogy a szertartás után már csak a násznépről készült képek fontosak számára), kérlek, előre, illetve ott az esküvő napján ezt újra osszátok meg velem. Számomra a sztendertől eltérni nem megterhelő, csak tudnom kell, hogy mire vágytok. Az elsődleges célom az, hogy ti maradéktalanul boldogok legyetek a képeitekkel.

Ha úgy gondoljátok szívesen átküldök teljes esküvői galériákat is, abból érzitek majd pontosan, hogy milyen képek milyen arányban várhatóak egy anyagban. Ezt egyébként ajánlom, amikor fotóst választotok, hogy teljes sorozatot nézzetek meg nála, abból biztosabban érezhetitek majd, hogy az elképzeléseitek mennyire van összhangban az ő képi világával.

Zárszó

Rengeteg mindent leírtam. Ám biztos, van olyan kérdésed, melyre mégsem válaszoltam. Keress nyugodtan emailen, telefonon, örülni fogok neked/nektek.